Carlo Collodi

Born: 
24.11.1826
Place of birth: 
Firenze
Died: 
26.10.1890

Carlo Collodi, oikealta nimeltään Carlo Lorenzini, oli italialainen lehtimies ja kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on romaani Pinokkion seikkailut vuodelta 1883.

Nuorena Collodi opiskeli teologiaa, filosofiaa ja retoriikkaa. Hänen päämääränään oli papin ammatti yhtä lailla kuin laajan yleissivistyksen hankkiminen. Ajatus pappiudesta kuitenkin jäi, ja vuonna 1843 Collodi pestautui töihin Firenzen tunnettuun Piatin kirjakauppaan. Collodin suhde kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen syveni. Hän alkoi kirjoittaa erinäisiin aikakauslehtiin ja myöhemmin myös perusti uusia lehtiä. Lisäksi Collodi eteni urallaan Piatin kirjakaupan johtajaksi ja toimi aktiivisena kääntäjänä.

Kirjailijana Collodin tuotannosta on jäänyt elämään erityisesti Pinokkion seikkailut -satuteos. Alun perin se julkaistiin osissa lapsille suunnatussa aikakauslehdessä Giornale per i bambini ja sitten vuonna 1883 yhtenä kirjana. Pinokkion seikkailut kertoo eläväksi muuttuvasta puunukesta Pinokkiosta ja tämän isästä, köyhästä puusepästä Gepettosta. Pinokkion tarina on sittemmin valikoitunut länsimaisen lastenkirjallisuuden klassikoksi. Siitä on tehty useampi elokuva ja televisiosarja, teatterisovituksista puhumattakaan. Meillä Suomessa Pinokkion seikkailuja on esitetty teatterissa muutaman vuoden välein tasaisesti aina 40-luvulta lähtien.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Pinoccio - Puunuken seikkailut author 1954 Children's play Finnish
Pinokkio author 1990 Children's play Finnish
Pinokkio author 1993 Children's play Finnish
Pinokkio author 1994 Puppet show, Children's play Finnish
Pinokkio author 1997 Musical, Children's play Finnish
Pinokkio author 2002 Children's play Finnish
Pinokkio author 2002 Children's play Finnish
Pinokkio author 2005 Comedy, Children's play Finnish
Pinokkio pitkänenä author 1984 Puppet show, Children's play Finnish