Babyface

Kieli: 
Ruotsi
Näytelmälajit: 
Nuortennäytelmä, Draama, Musiikkinäytelmä
Alkuperäinen kieli: 
Ruotsi
Julkaisuvuosi: 
2019
Sivumäärä: 
67
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

16-årige Danne får reda på en gammal familjehemlighet. Han blir upprörd och arg och beger sig till Sverige för att leta rätt på sin pappa. Pappan är dock involverad i kriminell verksamhet och Danne råkar ut för faror i Stockholms undre värld. Han klarar sig med nöd och näppe och kommer hem. Där får han slutligen veta varför man har hemlighållit saker som hänt hans mormor i hennes ungdom. Berättelsen får färg av 90-talsmusik, som framförs av dels Dannes eget band och dels mammans (Doris) band.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 11
Naisia: 10
Yhteensä: 21
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
25/06/2019
Paikka: 
Föreningen Teaterboulage
Info: 

I pjäsen användes musik från nämnda årtionde (1996), och musiken har en stor och bärande roll i alla mina pjäser, men den bifogade låtlistan är bara ett förslag. Låtar kan bytas ut eller lämnas bort enligt önskemål. Upphovsrätten för musiken ingår inte i manusets uppföranderättigheter. Musikerna i pjäsen (the Blizzard och Abnormal Apes) har roller och repliker, som kan fördelas beroende på hur sammansättningen är i banden.

Händelserna utspelas under sommaren i en finländsk liten stad, och lite i Stockholm. I Teaterboulage's version delades scenografin in i följande rum: Doris' hem med ”osynligt” kök, bandens gemensamma övningslokal och ett utrymme utanför denna, ett café/festlokal och utrymme utanför dessa, Gunnars hem och i Stockholm Jessicas hem, Moonlight Bar + Radkos kontor och utrymme utanför.

Ungdomarna i persongalleriet är 15-16 år gamla, följande grupp är drygt 30-åringar, och några femtioåringar och flera andra i olika åldrar kan tänkas vara med, bl.a på The Blizzards festgig och Ingegerds femtioårskalas, ifall tillgängliga skådespelare finns.

Palkinnot: 

Pjäsen Babyface fick pris som årets urpremiär 2020 av SHTL (Suomen harrastajateatteriliitto), ”Vuoden kantaesityspalkinto”.