Pala Purppuraa

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Musiikkinäytelmä
Julkaisuvuosi: 
1998
Sivumäärä: 
68
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Legenda, johon Juhani Aho pohjasi romaaninsa Juha, on ilmeisesti peräisin Puolan Askanmäestä, jossa dokumenttien mukaan oli emäntänä vuosina 1700-1714 Kaija Keränen. Tähän alkuperäislegendaan pohjaa musiikkidraama Pala purppuraa – Kauniin Kaijan balladi, jota esitettiin Askanmäen perinnetalon pihaan talkoilla rakennetussa teatterissa kolmena peräkkäisenä kesänä.

Askanmäen isäntäpari haluaisi naittaa poikansa naapuritalon tyttären kanssa, mutta poika rakastuukin kohtalokkaasti taloon ilmaantuneeseen Kaijaan. Tämä on luonteeltaan levoton ja sortuu kulkukauppiaan mukana ilmaantuneen karjalaisen houkutuksiin. Mies käy ryöstämässä Kaijan mukaansa ja pitää vankinaan kartanossaan, yhtenä nuorista jalkavaimoistaan. Sillä välin Askanmäen nuori isäntä nai viimein naapurin tyttären, joka ottaa Kaijan synnyttämän lapsen omakseen. Kaija pakenee ja saapuu kotiin, mutta tragedia täyttyy, kun karjalainen saapuu pyssymiehinen uudelleen Askanmäkeen. Kaija jättää kotinsa ja lapsensa ja lähtee vaeltamaan ymmärrettyään, ettei tuota kanssaihmisilleen muuta kuin onnettomuutta.

Projekti toteutettiin osana Askan kylän elävöittämistä. Esityksistä puolet järjestettiin pitoteatterina: näytelmään on kirjoitettu kahdet häät, joiden aikana yleisölle tarjoiltiin täysi pitoateria alku- pää- ja jälkiruokineen ja kahveineen. Esiintyjistä vain muutama oli ammattilainen, kuten pääosan esittänyt Kaisa Mattila. Projektiin osallistui noin 200 henkilöä.

(Lähde: Raija Orasen kotisivu)

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 10
Naisia: 5
Yhteensä: 15
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Ei