Miten hankin esitysluvan?

Oletko löytänyt tekstin, jonka haluaisit esittää esim. harrastajaryhmäsi tai oppilaittesi kanssa? Hyvä. Toimi nyt näin:

Jos olet lisenssikäyttäjä, voit tilata esityssopimuksen a.o. näytelmän omalta sivulta. Jos näytelmästä on monta eri versiota, katso tarkaan, että olet juuri sinua kiinnostavan version sivulla. Valitse nyt vihreä "Tee sopimuspyyntö"-ruutu ja etene ohjeiden mukaan.

Jos et ole lisenssikäyttäjä, lähetä alla olevat tiedot sähköpostilla osoitteeseen sanna.holmberg@sunklo.fi. Saat paluupostissa sopimuksen, kirjaamislaskun sekä tilityslomakkeen ohjeineen.

Teatterin nimi:
Y-tunnus:
Osoite:
Yhteyshenkilön nimi:
Sähköpostiosoite:
Puhelinnumero:
Teoksen nimi:
Kirjailija(t):
Näyttämö:
Paikkamäärä:
Ensi-ilta pvm:

Mihin kuluihin minun on syytä varautua?

Esityssopimuksen solmimisesta veloitamme kertamaksun 50€. Esityssopimus takaa kyseisen tekstin yksinoikeudella teidän teatterinne käyttöön omalla paikkakunnallanne yhdeksi vuodeksi eteenpäin.  Tämä kirjaamismaksu tulee maksettavaksi heti sopimusta solmittaessa.

Lisäksi maksatte kirjailijalle tekijänoikeuskorvausta, joka määräytyy aina teoskohtaisesti. Yleensä kokoillan näytelmän tekijänoikeuskorvaus on 12% lipputuloista. Minimikorvaus on 50€/esitys. Minimikorvaus pätee esim. ilmaisesityksissä, joista ei kerry pääsylipputuloja.

Tekijänoikeuspalkkion tilitätte meiltä saadulla tilityslistalla esitysperiodinne päätteeksi, toteutuneen lipunmyynnin mukaan. Harrastajateattereilta ja oppilaitoksilta ei peritä ennakkomaksuja.

Entä musiikkinäytelmät?

Jos valitsemanne näytelmä sisältää musiikkia, ottakaa joka kerran erikseen selvää musiikin esitysoikeuksista. Käytännöt vaihtelevat teoskohtaisesti.

Osassa näytelmistä musiikkin esitysoikeudet sisältyvät tekstin esitysoikeuksiin eikä erillistä lupaa tai tilitystä tarvita. Tämä varsinkin sellaisissa tapauksissa, että musiikki on sävelletty a.o. teosta varten.

Toisissa näytelmissä musiikin esityslupa täytyy erikseen hakea joko Teostosta tai musiikin oikeuksia hallinnoivalta julkaisijalta. Tämä koskee varsinkin sellaisia musiikkinäytelmiä, joissa käytetään entuudestaan tunnettuja iskelmiä. Lisätietoja voi lukea Teoston sivulta: musiikin käyttö näyttämöesityksessä.