Kaksi uutta kotimaista kantaesitystä!

Tulevana viikonloppuna nähdään kaksi uutta kotimaista kantaesitystä eri puolella Suomea. Molemmat tekstit tulevat löytymään myöhemmin Näytelmät.fi-palvelusta.

Helsinkiläisessä KOM-teatterissa saa kantaesityksensä Aina Bergrothin käsikirjoittama Lou Salomé, joka sijoittuu miesten äänten täyttämään maailmaan. Nimihenkilö kamppailee luodakseen itselleen paikan olla ja ajatella. Hän näyttää pystyvän tulemaan siksi mitä on. Näytelmä ei ole hiljainen tutkielma värjyvästä uhrista. Se on räiskyvä ja elämälle jaa-äänen antava hurjastelu, käsitysten ja käytäntöjen törmäyskohta.

Pohjana nykyteatteriteokselle on melkein unohdetun kirjailijan Lou von Salomén (1861--1937) merkillinen tapaus. Hänet esitellään tyypillisesti Nietzschen, Rilken ja Freudin muusana, joskus myös orientalisti Andreasin vaimona, vaikka hän oli useita kauno- ja tietokirjoja sekä toistasataa lehtitekstiä julkaissut aikansa keskeinen eurooppalainen intellektuelli. Lou Salomé ei ole epookkikappale eikä elämäkerta. Se on itsenäinen näyttämöteos ja näytelmäkirja, joka pohjautuu historiallista totuutta tavoittelematta keskushahmonsa yhä tähdelliseen perintöön. 

Kantaesitys 24.9.2021.

*****

Kokkolan kaupunginteatterissa puolestaan nähdään Outi Kärpäsen esikoisnäytelmä Makkarakeittoa. Tragikomedian keskiössä on äidin ja pojan kipeä ja toisaalta hellyttävän koominen suhde. Pohjois-Karjalan pienen kylän alati kutistuvassa elämänpiirissä kaupan pelikone houkuttelee ja itsenäistyä pitäisi, mutta millä sen tekee kun isältäkään ei ole jäänyt kuin lapio ja Kake Randelinin kasetit.

Realismia ja absurdiutta yhdistelevän näytelmän teemoina ovat läheisriippuvuus, autismi ja peliriippuvuus. Vakavista aiheistaan huolimatta esitys lähestyy henkilöitään suurella lämmöllä ja myötäelävällä naurulla. Pohjois-Karjalan murteelle kirjoitettu hauska, kaunis ja liikuttava näytelmä juhlii suomen kielen monimuotoisuutta ja nauraa elämän hulluudelle.

Kantaesitys 25.9.2021

Finnish