Pussycat (Hylje)

Language: 
Finnish
Genre: 
Drama
Year of publication: 
2020
Pages: 
104
Length: 
Full length
Synopsis: 

Pussycat-näytelmän keskiössä on merenrannalla asuva ydinperhe. Se on päättänyt sulkea ovensa ja silmänsä todellisuudelta, kun sotia ja muita kriisejä pakenevat ihmiset hakevat turvaa Euroopasta. Perheen huolella rakennettu idyllinen rauha, turvan tunne ja käsitys yhteisestä moraalista järkkyy, kun kotirantaan ajautuu ihminen. Tuo tapahtuma seuraa perhettä vuosikymmeniä. 

Näytelmä rakentuu kolmesta näytöksestä, joista jokaisen välissä on kulunut kymmenen vuotta. Esitys toimii sadun logiikalla. Tapahtumat ylittävät reaalimaailman lainalaisuudet, ja henkilöt näyttäytyvät hetkittäin koomisessa valossa, kun he pyrkivät säilyttämään kontrollin hallitsemattomien asioiden edessä. Kaikki palautuu tapahtumiin merenrannalla eli perheen kollektiiviseen traumaan, jonka ympärille näytelmä kutoutuu.

Pussycat on näytelmä pelosta, joka asettuu arvojen edelle; se on eräänlainen dystopia tulevaisuudesta, johon ihmisellä ei ole varaa. Mitä yksittäiselle ihmiselle, perheelle ja laajemmin yhteiskunnalle tarkoittaa se, että pelko asettuu arvojen edelle? Lohduttaako sokeri, kun pelottaa?

Näytelmä on kantaesitetty Hylje-nimellä Kajaanin kaupunginteatterissa vuonna 2020.

Roles: 
Number of male actors: 2
Number of female actresses: 2
All role: 4
Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
Yes
Date: 
07/11/2020
Place: 
7.11.2020 Kajaanin kaupunginteatteri
Premiere in amateur theatre : 
No