Mechelin

Genre: 
Drama
Original language: 
Finnish
Year of publication: 
2017
Pages: 
30
Length: 
Short play
Synopsis: 

MECHELIN (1839-1914) on näytelmä suuresta valtiomiehestä ja hänen katoamisestaan. Miksi tämä aikansa suuri sankari ja Suomen kruunaamattomaksi kuninkaaksi kutsuttu mies on lähes täydellisesti unohdettu? Näytelmä tapahtuu nykyajassa eikä Mechelin itse ei kuulu näytelmän henkilöihin.

Suuren lehden urheilutoimittaja saa hivenen vastenmielisen tehtävän kirjoittaa laaja artikkeli Leo Mechelinistä itsenäisyyden juhlavuoden suurnumeroon. Tehtävä tuntuu ylivoimaiselta historiaan perehtymättömälle toimittajalle: hän ei ole koskaan edes kuullut koko miehestä. Hän saa kuitenkin yllättävää apua Mechelinin aikalaiselta, hänen läheiseltä työtoveriltaan Tekla Hultínilta. Tämä esittelee Mechelinin saavutuksia politiikan, tieteen, liike-elämän ja kulttuurin saralla sekä kommentoi purevasti nykyajan ilmiöitä.

Leo Mechelin oli itsenäisyytemme merkittävimpiä takuumiehiä. Hän kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön. Hänen luomaltaan perustalta oli muiden hyvä jatkaa. Näytelmässä toimittajan työhuoneeseen Mecheliniä kommentoimaan tunkeutuvat kutsumatta myös Mannerheim ja Paasikivi ja Lenin.

Roles: 
Number of male actors: 2
Number of female actresses: 1
All role: 3
Other roles: 

Rooleja yhteensä 6, näyttelijöiden minimi 3.

Adapted to summer theatre: 
No
Premiere in professional theatre: 
Yes
Place: 
8.9.2017 Keski-Uudenmaan Teatteri
Premiere in amateur theatre : 
No