Saana Lavaste

Born: 
1976

Saana Lavaste on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on eräs näkyvimmistä Suomen nuoren polven teatterintekijöitä. Lavaste ammentaa töissään mm. globalisaatiosta, ilmastokysymyksistä ja sukupolvien välisistä eroista.

Lavaste on opiskellut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Stadia ammattikorkeakoulussa sekä teatteriohjaajaksi Teatterikorkeakoulussa. Hän on ollut mukana perustamassa soveltavan teatterin ryhmittymiä DraamaRäätälit-osuuskuntaa ja Teatteri Siperiaa. Tähänastisella urallaan Lavaste on työskennellyt myös mm. Ryhmäteatterille, Vaasan Kaupunginteatterille, Ahaa Teatterille sekä Suomen Kansallisteatterille.

Lavasteen viime vuosien merkittävimpiä töitä ovat kiitellyt ja laajan huomion herättäneet Kansallisteatteri-produktiot Globen uupuneet (2010) ja Täällä Pohjantähden alla 2011 (2011). Lavasteen ohjaama ja yhdessä Emilia Pöyhösen kanssa käsikirjoittama Globen uupuneet kertoo teatteriseurueesta, joka ideoi esitystä ilmastonlämpenemisestä. Näytelmää on kehuttu moniulotteiseksi, samaan aikaan vakavaksi ja avoimen valoisaksi. Se ammentaa mm. Molièren Ihmisvihaajat-näytelmästä sekä erilaisista maailmansyntymyyteistä. Näytelmän paradigmana toimii informaatiotalous.

Täällä Pohjantähden alla 2011
on Lavasteen yhdessä Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon kanssa kirjoittama ja ohjaama teos. Täällä Pohjantähden alla 2001 tuo Väinö Linnan romaanitrilogian ansiokkaasti nykypäivään. Myös se on monitahoinen teos, joka hyödyntää nykyteatterin kerronnallisista ja toteutuksellisista mahdollisuuksista. Tästä esimerkkinä on ohjaajaparin roolitettu esiintyminen näytelmässä sekä toisaalta erilaisten tila-ajallisten keinojen, kuten videon käyttö esityksessä. Eetokseltaan Täällä Pohjantähden alla 2001 -teos kuuluukin samaan ryhmään mm. Kristian Smedsin Tuntematon sotilas -tulkinnan (2007) kanssa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011