Bengt Pohjanen

Born: 
1944
Place of birth: 
Pajala,

Bengt Pohjanen on ruotsalaisen, Tornionjokilaaksosta tuleva kirjailija. Pohjanen kirjoittaa ruotsiksi, suomeksi ja mäen kielellä. Hän on koulutukseltaan papiksi vihitty teologian kandidaatti ja filosofian tohtori. Tohtoriksi Pohjanen väitteli Tukholman yliopistosta vuonna 1979, aiheenaan suomalaiskirjailija Antti Hyryn tuotanto. Nykyisin Pohjanen toimii vapaana kirjailijana Ruotsin Överkalixissa.

Pohjanen on kirjoittanut kymmenen romaania ja viisi näytelmää, sekä joukon käsikirjoituksia, runoja ja äänikirjoja. Hänen tunnetuin teoksensa on romaani Ropandes röst (1981), joka on suomennettu nimellä Huutavan ääni (1999). Tämä Lars Levi Laestadiuksen elämänvaiheista kertova kirja on eräs Pohjoismaiden merkittävimmistä uskonnollisaiheisista romaaneista. Myös Pohjasen muu tuotanto käsittelee suurelta osin uskonnollisia aiheita, etenkin Suomen ja Ruotsin pohjoisten alueiden uskonnollisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi näytelmät Jerusalemin enkelit (1990) ja Saarnaaja (1996).

Pohjanen tunnetaan myös Tornionjokilaaksossa puhuttavan mäen kielen puolustajana ja kehittäjänä. Pohjasen teos Lyykeri (1985) on ensimmäinen mäen kielellä julkaistu romaani ja täten tärkeä merkkipaalu kirjallisen mäen kielen historiassa. Sittemmin Pohjanen on kääntänyt monet teoksistaan mäen kielelle, kuten myös Raamatun uuden testamentin evankeliumit.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Jerusalemin tanssi author 1990 Drama Finnish
Jerusalemsdansen author 1990 Drama Swedish