Juha Turkka

Born: 
1970
Place of birth: 
Joensuu

Juha Turkka on näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, tv-esiintyjä ja entinen nyrkkeilijä. Hän on teatteriohjaaja, kirjailija Jouko Turkan poika.

Turkka aloitti kirjailijauransa isänsä Jouko Turkan kirjoitusassistenttina. Yhdessä syntyi kolmen näytelmän sarja, ns. Rakkaus-trilogia. Sen näytelmät ovat Kumpi nauttii enemmän? (1995), Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa (1996) ja Täysin tyydytetty nainen (1997). 90-luvun lopussa Juha ja Jouko Turkka isännöivät televisiossa keskusteluohjelmaa Turkka & Turkka.

Myöhemmin Juha Turkka kirjoitti yhdessä Marko Leinon kanssa nuoresta nyrkkeilijästä kertovan näytelmän Lapsenmurhaaja (1999). Nyrkkeilyä käsitteli myös Turkan ensimmäinen yksin kirjoitettu näytelmä, Lappeenrannan kaupunginteatterissa kantaesitetty Rohkeus on raskassarja - rakkaus pyyhe kanveesilla (1997), jonka Turkka myös ohjasi.

Draaman lisäksi Turkka on kirjoittanut myös proosaa. Hänen novellinsa ”Rakkauden pakolaiset” on julkaistu Panu Rajalan toimittamassa novellikokoelmassa Novelleja rakkaudesta. Lisäksi Turkka julkaisi vuonna 2001 esikoisteoksensa, taideproosaan lukeutuvan Huutoja hiekkalaatikosta -kirjan.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset