Reijo Paukku

Born: 
15.7.1942

Reijo Paukku on teatteritaiteen monitoimimies. Parhaiten ohjaajajana ja Tampereen Popteatterin johtohahmona tunnetuksi tullut Paukku, on niin ikään tanssija, koreografi, lavastaja, puvustaja ja näytelmäkirjailija.

Paukku oli perustamassa Popteatteria vuonna 1968 Tampereen ortodoksisen näytelmäkerhon ympärille. Sen ensimmäinen näytelmä oli ajalle sensaatiomaisesti Kalevan kirkossa esitetty Kadonnut hopearaha. Tampereen Teatterikesä kiinnostui nuoresta ja ennakkoluulottomasta teatteriseurueesta, ja tuki sen seuraavaa produktiota, käännöstä Galt MacDermontin säveltämästä ja James Radon ja Geromi Ragnin kirjoittamasta hippimusikaalista Hair (1967). Tampereen Teatterikesässä 1969 kantaesitetty, Paukun ohjaama Suomen Hair olikin valtaisa yleisö- ja kritiikkimenestys ja kun Popteatteri Suomen edustajana vielä voitti samana vuonna järjestetyn Monacon teatterifestivaalin näytelmällä Laulu tulipunaisesta kukasta, nousi se yht’äkkisesti koko Suomen kulttuuriväen huulille.

Popteatterin myöhempiä näytelmiä olivat Salvation, Peppi Pitkätossu, West Side Story, Huuto ihmisestä ja Jeesus Kristus - Supertähti. Ajan hengestä ammentavien produktioiden riskialttius kuitenkin koitui Popteatterin kohtaloksi, sillä se joutui lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien jälkeen jo vuonna 1971. Myöhemmin toiminta on kuitenkin virinnyt uudelleen.

Popteatterin jälkeen Paukku siirtyi käsikirjoittajaksi, ohjaajaksi, lavastajaksi ja pukusuunnittelijaksi Kotkan Kaupunginteatteriin, jossa työskenteli vuoteen 2008 astin. Tähän ajanjaksoon mahtuu myös muutama Riihimäen Teatterille, Mikkelin Teatterille ja Teatteri Imatralle tehty produktio. Viimeisin Paukun töistä on Imatran Teatterin Yön ruhtinas (2010), jossa hän työskenteli lavastajana ja pukusuunnittelijana.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Jengi author 1978 Drama, Play for youth Finnish
Kalevala author 1978 Drama, Musical, Play for youth Finnish
Kalevala soikoon author 2007 Drama, Musical Finnish
Kesäpäivän keikaus author 2011 Comedy Finnish
Lännen lokari - Musiikkinäytelmä kuplettimestari Hiski Salomaan elämästä ja musiikista author 1992 Drama, Musical Finnish
Noin kolme sisarta author 1979 Comedy, Play for youth Finnish
Noin kolme sisarta author 2018 Comedy Finnish
Odysseuksen seikkailut dramatist 1976 Musical, Play for youth Finnish
Seitsemän veljestä dramatist 1978 Comedy, Drama, Musical, Play for youth Finnish