Jaakko Kaappa

Born: 
13.7.1923
Died: 
23.12.1993

Jaakko Kaappa syntyi Kankaanpäässä Veneskosken kylässä valveutuneeseen maanviljelijäperheeseen. Pikkupoikana hän kuunteli kiinnostuneena äitinsä ja kyläläisten kertomia tarinoita ja laulamia lauluja. Täältä asti juontavat monet Kaapan taiteellisessa tuotannossa esiintyvät tapaukset, henkilöt, laulut ja sananparret.

Jaakko Kaappa kävi yhteiskoulun, jonka jälkeen hän lähti vapaaehtoisena jatkosotaan. Hän haavoittui vaikeasti Karjalan kannaksella, pääsi kuntoutukseen Saksaan ja palasi vielä takaisin sotaan. Sodan jälkeen Kaappa alkoi kiinnostua filosofiasta, taiteesta ja kirjallisuudesta. Suurimman vaikutuksen häneen teki Shakespeare.

Jaakko Kaapan näytelmät syntyivät maanviljelyn ohella, ja maatilan töissä hänellä oli aina muistiinpanovälineet mukana. Ensimmäinen näytelmä Unennäkijä esitettiin Tampereen teatterissa v. 1958, ja se oli arvostelumenestys. Tämän jälkeen Kaapan näytelmiä on esitetty eri teattereissa ja TV2:ssa. Missään aktiivisen luomistyönsä vaiheessa Kaappa ei hylännyt maanviljelijän ammattia, jota hän arvosti suuresti.

Kaappa harrasti nuorempana myös piirtämistä ja kuvanveistoa, mutta myöhemmin ennen kaikkea kansanmusiikkia. Hän oli mukana perustamassa Pohjankankaan pelimannit -kansanmusiikkiyhtyettä, joka esiintyi laajalti. Jaakko Kaappa teki mittavan työn kansanmusiikin ja muun kansanperinteen kerääjänä ja löysi ajan myötä omimman lajinsa, kansanelämään sijoitetut balladit ja komediat. Näissä töissä vanhan kansan elämä, pohjoisen Satakunnan murteet, kansanlaulut ja kansantanssit heräävät eloon.

Jaakko Kaapan tuotantoa on draamatutkija Sulo A. Savo kuvannut seuraavasti: "Kaapan näytelmien runous on upeaa. Se on pohjavireeltään balladinomaista. Ja niin kuin balladiin aina liittyy tragiikkaa, usein kuolemaa, sitä liittyy myös Kankaanpään suuren pojan lähes kaikkiin näytelmiin. Hänen kansankomediansakin ovat lyyristä balladirunoutta."

Tunnustuksia

Kankaanpään puolesta -mitali v. 1972
Nortamo-palkinto v. 1974
Jussi-patsas v. 1975
Turun ja Porin läänin taidepalkinto v. 1976
Valtion taiteilijaneläke v. 1991

Lähde: Kankaanpään Joulu 1994

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Benjamin Kolvaan sota author 1990 Drama Finnish
Falanderin perhe author 1993 Drama Finnish
Haudankaivajan kylä author 1982 Drama Finnish
Hiiskan miniät author 1983 Drama Finnish
Härmäläiset author 1979 Musical Finnish
Johtajatar author 1978 Comedy Finnish
Kenttäpostia author 1990 Drama Finnish
Kuinka vaalihevonen valjastetaan author 1981 Comedy Finnish
Paholaispolska author 1991 Drama Finnish
Poika ja kissa author 1960 Drama Finnish
Runoilija ja hänen muusansa author 1981 Drama Finnish
Unennäkijä author 1958 Drama Finnish
Valojuhlat hämäläiseen tapaan author 1983 Comedy Finnish
Yliluoman Anteron laulu author 1977 Musical Finnish