Raija Oranen

Born: 
02.08.1948
Place of birth: 
Hyrynsalmi

Koulutus: yht. maisteri.

Muut ammatit: ohjaaja

Kuva: Pertti Nisonen

Tutkimusmatkailua kynä kädessä

Pian yhdeksännentoista romaaninsa julkaiseva Raija Oranen haluaa uudistua kirja kirjalta. Samalla hän tulee paljastaneeksi, että kirjailijan pinnan alla elää kyltymätön tutkimusmatkailijan sielu.
-Tutkimusvaihe on kaikkein ihanin! Yhtäkkiä kun kaksi langanpäätä meneekin yhteen, se on aivan ihanaa! Itse kirjoittaminen on se raskas osuus, Oranen kuvailee suhdettaan ammattiinsa.

Orasella on Näytelmät.fi-palvelussa 18 näytelmää, ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Esimerkiksi juhannuksen jälkeen ensi-iltansa saavaa Kaikki maan hedelmät -näytelmää kirjailija ei ensin halunnut valtakunnalliseen levitykseen.
-Se oli niin tilaustyö veikkolalaisille, että ei se varmaan muualla kiinnostaisi, Oranen pohtii vaatimattomasti.
Kaikki maan hedelmät on historiallinen draama, jonka päähenkilönä nähdään lääkäri-kirjailija Ferdinand von Wahlberg. Von Wahlberg eli vuosina 1847-1919 ja hän omisti Eerikinkartanon ja Navalan, joiden mailla näytelmää esitetään.

Fanny laajeni kirjaksi
Näytelmän toinen tärkeä henkilö on Fanny Sinebrychoff. Hänen hahmonsa kiehtoi Orasta siinä määrin, että hän laajensi Kaikki maan hedelmät näytelmästä romaanin, joka keskittyy Fannyn elämään. Fanny ja Paul Sinebrychoffin maailmaan voi kurkata kirjassa Fanny, joka ilmestyy tämän vuoden elokuussa. Samassa kuussa, jossa kirjailija täyttää 60 vuotta.

Kirja on rakkaustarina, mutta samalla siinä on voimakas poliittinen ja historiallinen lataus. Sortokauden ja tulevan sisällissodan tuntoja heijasteleva Fanny kertoo myös tarinaa politiikan eri puolille jäävistä ystävyksistä.
-Fannyn puoliso Paul vastustaa venäläistämispolitiikkaa, mutta Ferdinand von Wahlberg on sen sijaan tsaarin uskollinen palvelija, kirjailija kertoo.

Raija Orasen viehätys Suomen valtion alkuaikoihin – itsenäistymispyrkimyksiin sekä Venäjä-suhteeseen – näkyy monessa hänen teoksessaan. Entinen Tiedonantajan toimittaja onkin tehnyt hajurakoa vasemmistolaiseen maailmankatsomukseen.
-Aluksi uskoin sen, mitä 1970-luvulla kerrottiin, mutta kun aloin tutkia lähteitä, nousi tukka pystyyn. Esimerkiksi jääkäreiden suuri enemmistö ei liittynyt lapualaisten toimintaan, vaan he noudattivat laillisesti valitun hallituksen käskyjä. Samat ihmiset pelastivat Suomen myös toisessa maailmansodassa.

Kirjoittamisen ammattilainen
Romaaneja, novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja, satuja ja ties mitä kaikkea muuta kirjoittanut Oranen on kirjoittamisen ammattilainen, joka pitää kirjallisista töistä raskaimpana romaanin kirjoittamista. Näytelmät ovat yhteisöllisempiä kokemuksia.
-Kokoillan näytelmä on aika keveä työ romaaniin verrattuna, sillä käsikirjoitus on vain pohja, johon isketään kaikki kiinni. Näyttelijät, lavastus, ohjaus ja kaikki muu tuovat oman vaikutteensa mukaan.
-Rankempaa on tehdä oikeaa romaania, jossa on iso, runsas maailma. Siinä on täysin yksin pelkän tekstin varassa. Ensin pitää tutkia ja hallita materiaali, sitten tehdä henkilöt eläviksi, sitten tulevat vielä rakenneasiat, kirjailija listaa.

Oranen nauttii työstään, mutta varoittaa silti kirjailijan urasta haaveilevia.
-Jos haluaa Suomessa kirjailijaksi, kannattaa miettiä vielä kerran. Taiteilijan ainut vapaus on se, että voi tienata leivän jostain muustakin.

Kärsivän nälkätaiteilijan muotokuvan Oranen hylkää kädenheilautuksella. Ideoita teksteihin hän kerää jatkuvasti ja kaikkialta, mutta itse kirjoittamiseen hän syventyy vasta silloin kun on saanut työlleen tilaajan.
-Jos saisin jostain paljon rahaa, voisin tehdä toisin. Kirjoittaa ensin ja katsoa sitten kelpaako.
Nyt sellainen ei onnistu. Orasesta on kerrassaan amatöörimäistä kuvitella, ettei taiteilija saisi sanoa, että haluaa saada työstään kunnollisen korvauksen.
-Jo Mozart ja Michelangelo tekivät tilaustöitä, Oranen naurahtaa ja muistuttaa samalla, millaista todellinen taiteilijaelämä oikeastaan on. Se on jatkuvaa ja sinnikästä ideoidensa kauppaamista.

Parhaillaan Raija Oranen valmistelee Mikkelin teatterille näytelmää nimeltä Punaisten kukkien puutarha. Näytelmä tapahtuu vuosien 1905 ja 1944 välillä ja sen päähenkilönä on Orasen miehen äidin isoisä, varikkopäällikkö ja kunnallisneuvos Edwin Alleén.

Seuraava romaanikin on jo tekeytymässä. Asuntovelallisille omistettu Leijona ja kauriit julkaistaan syksyllä 2009.

Sunklo / Mirja Vinberg-Mäkinen 18.6.2008

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Armollinen ruhtinatar author 2001 Drama, Musical Finnish
Ihmepeili ja kavaljeeriupseeri author 1986 Children's play Finnish
Isokiero ja tummanruskea author 1986 Children's play Finnish
Isorintainen nainen author 1985 Comedy Finnish
Joulun tarina Askanmäessä author 2001 Comedy, Drama, Joulunäytelmä Finnish
Jouluretki author 1999 Drama, Joulunäytelmä Finnish
Kaarlo Kuninkaanpojan kosioretki Markareetan maahan author 1986 Children's play Finnish
Kaikki maan hedelmät author 2008 Drama Finnish
Kuningaskobra author 1985 Comedy Finnish
Kuninkaiden tiet author 1999 Comedy, Musical Finnish
Kuut tähdet auringot author 1998 Musical Finnish
Käärmeet paratiisissa author 1986 Comedy, Radio play Finnish
M. Möttönen, maailmanmatkaaja author 1983 Musical, Children's play Finnish
Miranda - vuoret, virta ja kuu author 2000 Musical Finnish
Pala Purppuraa author 1998 Musical Finnish
Peukalo-Liisa author 1985 Puppet show, Children's play Finnish
Puhtaat valkeat lakanat author 2016 Drama Finnish Finnish
Punaisten kukkien puutarha author 2009 Drama Finnish
Riisuminen author 1984 Comedy, Drama Finnish
Tanssiva karhu ja kivisen kaupungin kirous author 1986 Children's play Finnish
Taru auringon kullasta - Joulun tarina author 1998 Musical, Joulunäytelmä Finnish