Anneli Kanto

Ari Korkala
Born: 
1950
Place of birth: 
Pirkkala

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta 1976, lehdistö- ja tiedotusoppi / Kirjoittamisen opintoja mm. Teatterikorkeakoulussa, Oriveden opistossa, ja TAMK:ssa / Näytelmäkirjailija, TV-käsikirjoittaja, kirjailija ja vapaa toimittaja

Anneli Kanto on monipuolinen kirjailija. Hänen tuotantonsa koostuu näytelmistä, TV-käsikirjoituksista, proosateoksista sekä lasten- ja nuortenkirjoista. Kanto on tehnyt pitkän uran toimittajana ja toiminut teatterikriitikkona mm. Teatteri-lehdessä.

Kannon työt liikkuvat sekä komedian että historiallisen draaman ja romaanin alueilla. Ne saavat puhtinsa dokumentaarisesta tarkkuudesta, vaikka sekoittavatkin keskenään iloisesti faktaa ja fiktiota. Kanto kirjoittaa osuvalla kielellä ja hallitsee niin murresuomen kuin laulelmien lyyrisen riimittelynkin. Parhaimmillaan Kannon ilmaisu on herkullista juttelua, jossa kielen historiallis-sosiaalinen kudelma purkautuu tietoisen ja tiedostamattoman rajapinnasta. Kerronnassaan Kanto käyttää etäännyttämisen tekniikkaa ja siellä täällä esiintyy surrealistisia elementtejä, kuten puhuvia elämiä. Usein tarinaa kuljetetaan vauhdilla, ja tapahtumat saavat merkityksensä suhteessa kokonaisuuteen ehkä vasta näytelmän loppuvaiheilla. Teemat ovat yhteiskunnallisesti kantaaottavia, mutta niitä lähestytään ymmärtävästi yksittäisen eksistenssin näkövinkkelistä. Kannon sympaattisten henkilöhahmojen seuraamisesta tulee hyvälle mielelle.

Kannon näytelmät voidaan jakaa karkeasti humoristisiin komedianäytelmiin kuten Miehen malli (2005) ja Ministerille morsian (2007), sekä toisaalta vakavampia aiheita käsitteleviin näytelmiin kuten Tango sateessa (2003) ja Ulla Malassun kanssa yhdessä kirjoitettu Sokeripelto (2000). Näiden lisäksi Kanto on kirjoittanut kaksi historiallisista henkilöistä ja heidän elämäntarinoistaan ammentavaa näytelmää. Yhdessä Heini Tolan kanssa kirjoitettu Fredrika R. (2007) on kuvaus kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin vaimosta, kirjailija Fredrika Runebergista. Talvela (2010) puolestaan kertoo oopperalaulaja Martti Talvelan elämästä ja urasta. Myös Kannon romaani Veriruusut (2008/2009) on dramatisoitu Pekka Saariston toimesta.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Fredrika R. author 2007 Drama Finnish
Hyvikset ja pahikset author 2004 Drama Finnish
Jatsityttö author 2004 Musical Finnish
LA-LAI-LA author 2001 Musical Finnish
Lahtarit author 2018 Drama Finnish
Miehen malli eli karvasta äijäenergiaa author 2005 Comedy Finnish
Ministerille morsian author 2007 Comedy, Musical Finnish
Pala palalta pois - kertomuksia Alzheimerin taudista author 2014 Drama Finnish
Pala palalta pois - Äiti Tytär ja Alzheimer author 2015 Drama Finnish
Punaorvot author 2020 Drama Finnish
Saapasjalkakissa dramatist 2002 Children's play Finnish
Selluliitti ja minä author 1985 Comedy Finnish
Sikka Korppu paratiisin portilla author 1983 Drama Finnish
Sokeripelto author 2002 Comedy, Drama, Play for youth Finnish
Talvela author 2010 Drama Finnish
Talvisodan tytöt author 2013 Drama Finnish
Tango sateessa author 2003 Comedy, Drama Finnish
Veriruusut author 2009 Drama Finnish