Joel Elstelä

Joel Elstelä on joulupäivänä vuonna 1961 syntynyt helsinkiläinen teatterinohjaaja/kirjailija, joka on näytelmätuotantonsa lisäksi kirjoittanut yhden nuortenkirjan (Ensi-ilta lokakuussa, WSOY) sekä novellikokoelman (Kuulustelu ja muita novelleja, WSOY). Kustannusosakeyhtiö Otavan järjestämässä Suuret rakkaustarinat -novellikilpailussa Elstelän novelli "Naara" valittiin kymmenen parhaan joukkoon Niina Miettisen toimittamaan antologiaan. Hän on myös kirjoittanut lahtelaiselle säveltäjä Harri Ahmakselle pari oopperalibrettoa ("Becket" ja "Sydänvirrat") sekä oratorion.

Näytelmäkirjailijana Elstelä pohtii aiheitaan pitkään, usein monia vuosia, mutta itse kirjoitusprosessi on nopea ja kuumeinen. Hän on lehtikritiikkien mukaan sujuvakynäinen, uskottava ja hän tavoittaa mm. nuorten puhekielen vaivattomasti, kyeten piirtämään yksinkertaisin keinoin moniulotteisia henkilöhahmoja, joitten toiminta on kautta linjan vakuuttavaa, luontevaa ja koskettavaa. Elstelä kuvaa näytelmissään usein poikkeusihmisiä, kapinallisia, jotka seuraavat tilanteita sivusta, kunnes tapahtumien vyöry pakottaa heidät osallistumaan asioiden ratkaisemiseen hyvin tai huonoin seurauksin. Elstelän tekstit ovat usein kepeän koomisia, mutta pinnan alla niissä kytee surumielinen ja melankolinen historian muuttumattomuuden ja ikävien tapahtumaprosessien vääjäämätön läsnäolo - kohtalonomaisuus.

Elstelä on myös suomentanut näytelmiä – etupäässä englannin kielestä ja enimmäkseen William Shakespearen tuotantoa – johtamalleen, vuonna 1989 perustetulle, helsinkiläiselle Teatteri Beowulfille. Hänen suomennoksiaan on myös nähty Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä (Peter Quilter: Sateenkaaren taa, John Murrell: Aurinko ja minä).

Teatteriohjaajana Joel Elstelä on toiminut pitkään ja on ohjannut teatteri Beowulfin lisäksi muun muassa Lahden kaupunginteatteriin, Tampereen teatteriin, Kotkan kaupunginteatteriin, Kokkolan kaupunginteatteriin, Kouvolan teatteriin, Riihimäen teatteriin, Haminan teatteriin sekä Hangon teatteriin. Vuonna 2009 Lopen teatterin musikaali Viulunsoittaja katolla oli Elstelän 90. ohjaustyö.

Joel Elstelä elää avoliitossa ja hänellä on yksi, vuonna 1997 syntynyt tytär Iida Kaarina.

Joel Elstelä on kirjailija Satu Waltarin ja teatteriohjaaja Esko Elstelän poika. Hän on siis kirjailija Mika Waltarin tyttärenpoika sekä elokuvaohjaaja Ossi Elstelän pojanpoika. Näyttelijät Kristiina Elstelä sekä Riitta Elstelä ovat hänen tätejään.

Esittely kirjoitettu tammikuussa 2010

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Decamerone author 2012 Comedy, Drama Finnish
Iltaa, nimeni on Anton Tshehov... author 2010 Drama Finnish
Jänis ja siili author 2005 Children's play Finnish
Kalanruotoriipus author 2007 Comedy, Drama, Play for youth Finnish
Matinea rakkaille vainajille author 2011 Comedy, Drama, Musical Finnish
Murha mielten mukaan author 2002 Comedy, Drama, Jännitysnäytelmä Finnish
Noita palaa elämään adaptator 2010 Drama Finnish
Nukketyttö author 2001 Children's play Finnish
Punaiset ovet author 2006 Musical Finnish
Rautapuu author 2009 Drama, Musical, Play for youth Finnish
Rivien välissä author 2006 Monologue Finnish
Sevillan parturi eli turha varovaisuus author 2009 Comedy Finnish
Sotilaan tarina adaptator, translator 2001 Drama Finnish
Velkojat author 2005 Comedy, Drama Finnish