Kypsä Kyky

Language: 
Finnish
Genre: 
Comedy
Original language: 
Finnish
Year of publication: 
2014
Pages: 
68
Length: 
Full length
Synopsis: 

Ehtoo Tähtöset Tuotanto Oy on vaikeuksissa ja tuottaja Valto Vihavainen aikoo pelastaa tuotantoyhtiön uudella tosi-tv-formaatillaan, jossa kilpailijoiksi haetaan varttuneempia henkilöitä. Ohjelmaan palkataan kolme tuomaria, valovoimaisimpana taiteentuntija ja mesenaatti Sanatar von Kleptoman, sekä juontajaksi koko kansan suosikki Leila Liukas. Tämä taas ei miellytä tuotantoyhtiön stylistia Merkku Mäkistä, jolla on kaikenlaista hampaankolossa…

Aikamiespoika Keijo osallistuu äitinsä estelyistä huolimatta Kypsä Kykykilpailuun. Estradilla nähdään toinen toistaan omalaatuisempia kykyjä sekä erilaista suhdesoppaa niin tuomareiden kesken kuin kulissienkin takana. Tarina on kaikessa koomisuudessaan kunnioittava kumarrus ikääntyneille ja pyllistys tosi-tv-kilpailuille, joissa tehdään tähtösiä tuotantoyhtiön tarpeiden mukaan. Ydinajatuksena erilaisuuden hyväksyminen ja suvaitsevaisuus. 

Roller: 
Number of male actors: 9
Number of female actresses: 7
All role: 16
Other roles: 

Tarvittaessa muita avustavia, repliikittömiä rooleja: 3-4. Yhteensä: 16 + 3-4 

Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
Yes
Plats: 
Kantaesitys 27.6.2014 Teatteri Ilona, Kangasniemi
Terms of delivery: 

Näytelmä sisältää tälle komedialle tehtyä musiikkia. Säveltäjä Hannu Keinänen, sanoitukset Pia Kärkkäinen-Hannikainen. Lyriikat on kirjoitettu käsikirjoitukseen. Esittävä teatteri voi pyytää nuotit (7 kpl) sekä kolme näytelmään kuuluvaa melodiaa äänitiedostona Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:ltä näytelmän esityssopimusta tehdessään ja tarvittaessa nuottien mukaiset äänitiedostot käsikirjoittajalta. Neljä kappaletta on myös levytetty (Nolla, Paljonko Maksaa, Parkettien Partaveitsi, Särkynyt), joten ne voi tarvittaessa esittää ns. playbackina.

Käsikirjoituksen sisältämät lyriikat voidaan esittää myös lausuen, ellei esittävällä teatterilla ole mahdollisuutta musiikin esittämiseen. Musiikkien käyttöoikeuksia valvoo Teosto.

Info: 

Näytelmän yleisö voi toimia ns. studioyleisönä, jolloin ennen ”TV-lähetystä” ohjaaja antaa yleisölle ohjeita ja ”TV-lähetyksen” aikana juontaja osoittaa puheensa välillä kameroille, välillä studioyleisölle = katsomoon antaen toimintaohjeita (mm. aplodit). Näyttelijät ja yleisö toimivat näin interaktiivisesti näytelmän TV-kohtauksissa ollen kokonaisuudessaan samaa fiktiivistä tv-lähetystä.