Anna Onichimowska

Born: 
1952
Place of birth: 
Varsova

Anna Onichimowska on puolalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka kirjoittaa satukirjoja, romaaneja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia.

Onichimowska on valmistunut Varsovan yliopistosta pääaineenaan puolan kieli ja kirjallisuus. Kirjailijan työnsä ohella Onichimowska on työskennellyt lastenkirjojen kustannustoimittajana vuosina 1975–1991. Nykyisin hän toimii myös perustamanssa Children's World Foundation -järjestön johtajana.

Onichimowska on kirjoittanut yhteensä neljätoista kirjaa. Pääasiassa lapsille ja nuorille suunnatut teokset käsittelevät elämän kaikkia puolia, iloista suruihin. Vaikka aiheet ovat välillä vakaviakin, niitä lähestytään lämmöllä ja avarakatseisuudella. Onichimowska ei tee eroa faktan ja fiktion välille, vaan hyödyntää kerronnassaan myös fantasmaattisia elementtejä.

Suomalaisille Onichimowska on tuttu yhteistyöstään suomenruotsalaisen näytelmäkirjailija-prosaisti Tom Paxalin kanssa. Onichimowska ja Paxal ovat kirjoittaneet yhdessä novellikokoelman Dzieci zorzy polarnej (1998), jonka ruotsinkielinen nimi on Norrskensbarnen. Teos on myös dramatisoitu näytelmäksi. Kirjoittajakaksikko on tehnyt yhdessä niin ikään näytelmät En gåva från himlen (1997) sekä En elefant i blåsten (1998), joista jälkimmäinen on käännetty myös suomeksi nimellä Norsu ja maaginen myrsky (1998).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
En elefant i blåsten author 1998 Play for youth, Children's play Swedish
En gåva från himlen author 1997 Drama Swedish
Norrskensbarnen author 1999 Children's play Swedish
Norsu ja maaginen myrsky author 1998 Musical, Children's play Finnish