Tatu Pekkarinen

Born: 
6.12.1892
Place of birth: 
Kuopio
Died: 
4.7.1951

Tatu Pekkarinen oli iskelmä- ja kuplettisanoittaja, laulaja-viihdetaiteilija, prosaisti, näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Pekkarinen on monen suomalaisen hitti-iskelmän sanoittaja ja lukuisten suosittujen komedianäytelmien isä.

Pekkarinen oli syntyjään savolainen, mikä näkyy hänen osittain savonmurteelle kirjoittamissaan kupleteista. Pekkarinen oli pidetty esiintyjä, jonka karikatyyrimäiset hahmot, kuten Jutikaisen Jussi, ovat toimineet monen myöhemmän suomalaisen viihdehahmon esikuvina.

Pekkarinen oli omimmillaan juuri tällaisten humorististen kuplettien laatijana, sekä suomalaisen iskelmämusiikin sanoittajana. Pekkarisen kynästä alkunsa ovat saaneet mm. sellaiset kuolemattomat suomi-iskelmät kuin ”Kaunis Veera”, ”On lautalla pienoinen kahvila”, ”Nikkelimarkka”, ”Soita Humu-Pekka” ja ”Tää on vain maailmaa”. Edellä mainittujen huumorihenkisten sanoitusten lisäksi, Pekkarinen on kirjoittanut myös surumielisempiä lyriikoita, kuten sanat kappaleisiin ”Väliaikainen” ja ”Pieni sydän”.

Pekkarinen oli niin ikään ahkera kirjailija, joka kirjoitti useita romaaneja ja kokoillan näytelmiä, sekä elokuvakäsikirjoituksia. Pekkarisen romaaneja ovat mm. Purnunpohjan kultajuhlat (1944) ja Maailman kasvot (1945). Näytelmä ja elokuvateksteissä Pekkarinen keskittyi komedioihin. Hän on kirjoittanut mm. näytelmät Kalle Aaltosen morsian (1947) ja Kaunis Veera (1950). Elokuvakäsikirjoituksen Pekkarinen on kirjoittanut mm. elokuviin Kaksi Vihtoria (1939) ja On lautalla pienoinen kahvila (1952). Pekkarisen näytelmät ovat olleet suomalaisessa teatterissa hyvin suosittuja. Niitä on maassamme esitetty kolmekymmentäluvulta lähtien lähes vuosittain.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Titel Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Chicagon yö author 1950 Comedy Finnish
Hotelli Humina - Laulava hotelli author 1947 Comedy, Musical Finnish
Insinööri Kallion romanssi author 1954 Comedy, Musical Finnish
Kalle Aaltosen morsian author 1947 Comedy, Musical Finnish
Kaunis Veera author 1950 Comedy, Musical Finnish
Klaara ja hänen Vihtorinsa author 1931 Comedy Finnish
Peräkylän profeetta author 1947 Comedy Finnish
Vihtorin harha-askel author 1947 Comedy Finnish
Vihtorin vallankaappaus author 1947 Comedy Finnish