Miten hankin esitysluvan?

Oletko löytänyt tekstin, jonka haluaisit esittää esim. harrastajaryhmäsi tai oppilaittesi kanssa? Hyvä. Toimi nyt näin:

a) Jos olet lisenssikäyttäjä, voit tilata esityssopimuksen ko. näytelmän omalta sivulta. Jos näytelmästä on monta eri versiota, katso tarkaan, että olet juuri sinua kiinnostavan version sivulla. Valitse nyt vihreä "Tee sopimuspyyntö"-ruutu ja etene ohjeiden mukaan.

b) Jos et ole lisenssikäyttäjä, lähetä alla olevat tiedot sähköpostilla osoitteeseen info@sunklo.fi. Saat paluupostissa sopimuksen, kirjaamislaskun sekä tilityslomakkeen ohjeineen. Ilmoitathan myös teatterin laskutusosoitteen!

Teatterin nimi:
Y-tunnus:
Laskutusosoite (ensisijaisesti verkkolaskutus):
Osoite:
Yhteyshenkilön nimi:
Sähköpostiosoite:
Puhelinnumero:
Teoksen nimi:
Kirjailija(t):
Ensi-ilta pvm:
Alustava esitysmäärä: 
Katsomokapasiteetti:

Mihin kuluihin minun on syytä varautua?

Esityssopimuksen solmimisesta veloitamme kertamaksun 55€ (sis. alv 10%). Esityssopimus takaa kyseisen tekstin yksinoikeudella teidän teatterinne käyttöön omalla paikkakunnallanne yhdeksi vuodeksi eteenpäin.  Tämä kirjaamismaksu tulee maksettavaksi heti sopimusta solmittaessa.

Lisäksi maksatte kirjailijalle tekijänoikeuskorvausta, joka määräytyy aina teoskohtaisesti. Yleensä kokoillan näytelmän tekijänoikeuskorvaus on 12% (+ alv 10%) lipputuloista. Minimikorvaus on 55€ (sis. alv 10%)/esitys. Pienoisnäytelmien minimikorvaus on 27,50€ (sis. alv 10%) / esitys. Minimikorvaus pätee esim. ilmaisesityksissä, joista ei kerry pääsylipputuloja.

Tekijänoikeuspalkkion tilitätte meiltä saadulla tilityslistalla esitysperiodinne päätteeksi, toteutuneen lipunmyynnin mukaan. Harrastajateattereilta ja oppilaitoksilta ei peritä ennakkomaksuja.

Lähetämme teille laskun palautetun tilityslistan perusteella. Pyydämme odottamaan laskua ennen tilitysten maksamista.

Entä musiikkinäytelmät?

Jos valitsemanne näytelmä sisältää musiikkia, ottakaa joka kerran erikseen selvää musiikin esitysoikeuksista. Käytännöt vaihtelevat teoskohtaisesti.

Osassa näytelmistä musiikkin esitysoikeudet sisältyvät tekstin esitysoikeuksiin eikä erillistä lupaa tai tilitystä tarvita. Tämä varsinkin sellaisissa tapauksissa, että musiikki on sävelletty a.o. teosta varten.

Toisissa näytelmissä musiikin esityslupa täytyy erikseen hakea joko Teostosta tai musiikin oikeuksia hallinnoivalta julkaisijalta. Tämä koskee varsinkin sellaisia musiikkinäytelmiä, joissa käytetään entuudestaan tunnettuja iskelmiä. Lisätietoja voi lukea Teoston sivulta: musiikin käyttö näyttämöesityksessä.