Veriruusut

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2009
Sivumäärä: 
64
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Veriruusut on Pekka Saariston dramatisointi Anneli Kannon samannimisestä romaanista. Näytelmän aihe ovat kansalaissodan punaiset naiskaartit, ”hamekaartit” ja tapahtumat ovat pitkälle dokumentaariset. Tapahtumat sijoittuvat Valkeakoskelle, Tampereelle ja pakenevien punaisten kolonnaan Lahden tielle.

15-vuotias arka ja tietämätön Sigrid hakeutuu paperitehtaalle työhön ja joutuu heti työnjohtajan ahdistelemaksi. Tehtaalla hänen sosiaaliset yhteytensä ja näköalansa kuitenkin laajenevat. Sigrid tutustuu muihin työläisnaisiin ja saa ystäväkseen reippaan Martan, jonka lämminhenkinen perhe on kovin toisenlainen kuin Sigridin oma perhe.

Kun punakapina ulottuu paikkakunnalle, perustetaan vallankumousiltamissa suurella innolla naiskaarti, johon tehtaan tytöt liittyvät. Harjoitellaan kiväärien käyttöä, ollaan vallankumouksen sankarittaria yhdenmukaisissa univormuissa ja suoritetaan ikävystyttävää vartiopalvelusta, mutta kun Sigrid saa kiväärin käteensä, hän saa tilaisuuden myös henkilökohtaiseen kostoon työnjohtajalle.

Kapinan menestyksen ja iloisen toiveikkuuden aika on kuitenkin lyhyt. Pian kaaos ja mielivalta valtaavat punakaartin, vietetään sankarihautajaisia ja tappio alkaa häämöttää. Kun Tampere murtuu, hävinneet punaiset lähtevät pakomatkalle kohti Venäjää. Valkeakosken tyttökaarti taistelee kolonnan kärjessä auki tietä vapauteen. Suuren Syrjäntaan taistelun jälkeen todetaan turhaksi toive pakoonpääsystä. Tytöt kääntyvät takaisin kotipaikkakunnalle, paitsi Sigrid, joka ei halua jättää rakastamaansa poikaa.

Voittajan kosto on armoton ja naiskaartilaisten kohtalo kova: tyttökaarti teloitetaan ja myös Sigrid saa kuolemantuomion.

Valkeakosken tyttöjen tarinaan limittyvät tapahtumat Tampereella, jossa Lempin, Martan ja Lauhan tyttökolmikko seuraa kapinan vaiheita läheltä punapäälliköitä.

Perussävyltään traagista tarinaa keventävät herkulliset henkilöhahmot ja mehevä hämäläinen murre.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 10
Naisia: 12
Yhteensä: 22
Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Kantaesitetty ammattiteatterissa: 
Ei
Kantaesitetty harrastajateatterissa: 
Ei
Info: 

Sisältää useita tuplauksia ja triplauksia.