Talvela

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2010
Sivumäärä: 
84
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Talvela on näytelmä oopperalegenda Martti Talvelasta. Väliin karnevalistisin keinoin, väliin herkästi se kertoo miehestä, joka teki elämässään huikean kaaren. Karjalaisesta evakkopojasta kasvoi oopperalaulaja, josta maailman suurimmat oopperatalot kilpailivat ja jota ylistettiin maailman parhaaksi. Sellainen ura ei auennut helposti, vaan Talvela teki sitkeän ja valtavan suuren työn kouluttaessaan itsestään maailmanluokan laulajan.

Kansainvälisenä tähtenä hän koki ulkomailla olevansa osa kotimaataan. Savonlinnan Oopperajuhlat hän nosti merkittäväksi kansainväliseksi tapahtumaksi, koska halusi näyttää maailmalle, mikä voima ja omaleimaisuus pienessä Suomen kansassa on.

Talvela oli ristiriitojen mies. Hän oli maailmankansalainen, jolta koti oli ainaaksi mennyt. Hän oli voimaihminen, joka tunsi, että aikaa ei ole paljon. Hän oli äärettömän työteliäs ihminen, joka ei osannut suoda itselleen lepoa. Hän tiesi arvonsa, mutta jännitti esiintymistä. Hän oli laajasydäminen ihminen, joka riitaantui monien kanssa. Hän oli maailman paras basso, liedlaulaja ja virsilaulaja, Savonlinnan Oopperajuhlien sielu, luomuviljelijä ja lammasfarmari, kansakoulun opettaja ja karjalaisevakko.

Näytelmä ei ole laulajan elämänkerta, joskin se perustuu hänen elämänsä tärkeimpiin vaiheisiin. Dialogissa on käytetty Talvelan omia kirjoituksia ja puhetta.

Kantaesitys Savonlinnan Teatterissa 4.2.2010, ohjaaja Tiina Luhtaniemi.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 0
Naisia: 0
Yhteensä: 0
Muut roolit: 

Näytelmä on toteutettavissa 5 näyttelijällä.

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Ei
Kantaesitetty ammattiteatterissa: 
Ei
Kantaesitetty harrastajateatterissa: 
Ei