Potilas

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Alkuperäinen kieli: 
Suomi
Julkaisuvuosi: 
2019
Sivumäärä: 
36
Kesto: 
Pienoisnäytelmä
Synopsis: 

Riipaiseva, koskettava kuvaus yhden aamupäivän ajalta saattohoidossa olevan 40-vuotiaan Siskon potilashuoneessa huumorinpilkahdusten ja lohdun sävyttämänä. Yhden aiheen ympärille nivoutuu useita teemoja eri henkilöiden vieraillessa vuoteen äärellä. Kuoleman kolkutellessa ajatukset liitävät kohtaamisten myötä mm. koulu- ja työpaikkakiusaamiseen, anteeksiantoon, rakkauteen, menettämiseen, luopumiseen. Yksi päivä, hetki ohikulkijoille, se suurin lähtijälle. Perimmäisenä ajatuksena tässä draamanäytelmässä on kuitenkin lohtu.

HUOM! Käsikirjoitus laadittu esitettäväksi sisäteatterissa, mutta sopii näyttämötekniikan osalta soveltaen ulkoilmateattereillekin.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 5
Naisia: 9
Yhteensä: 14
Muut roolit: 

Miehiä: 5 (+ 2 repliikitöntä) | Naisia: 9 | Yhteensä: 14 sekä tanssipari (voi jättää pois)

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Ensi-ilta ammattiteatterissa: 
Ei
Ensi-ilta harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
09/11/2019
Paikka: 
Teatteri Ilona, Kangasniemi
Toimitusehdot: 

Näytelmä sisältää yhden näytelmään kuuluvan musiikkikappaleen, lyriikka on kirjoitettu käsikirjoitukseen. Esittävä teatteri voi pyytää nuotit Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:ltä näytelmän esityssopimusta tehdessään tai alkuperäisen, lauletun äänitiedoston käsikirjoittajalta. Musiikkien käyttöoikeuksia valvoo Teosto.

Info: 

Yksinäytöksinen, noin 1 tunti. Musiikkia ja tanssikohtauksia lisäämällä mahdollista tehdä kaksinäytöksiseksi.

Joidenkin roolihenkilöiden sukupuolen voi muuttaa. Koska osa potilashuoneessa vierailevista roolihenkilöistä ovat näyttämöllä vain yhdessä kohtauksessa, joitakin rooleja voi tarvittaessa esittää sama henkilö. Käsikirjoitus sisältää myös roolit kahdelle tanssijalle.

Näytelmä sisältää voimakkaita kohtauksia, joten sitä ei suositella perheen pienimmille. Kantaesitysversiossa suositusikäraja oli 13 vuotta.

Draamassa on käytetty musiikkia tukemaan tunnelmia. Kantaesityksessä käytetty musiikki on merkitty käsikirjoitukseen, mutta kappalevalintaa voi muuttaa esittävän teatterin mieltymysten mukaan.

Käsikirjoituksessa mainitut tekstitetyt ”pilvivideot” voi esittävä teatteri tehdä tarvittaessa konkreettisesti joko näyttelijän lausumana tai plakaateille kirjoitettuna, ellei näyttämöllä pystytä käyttämään videotai diakuvaa. Loppukohtausvideo voidaan toteuttaa myös konkreettisesti näyttämöllä.

Näytelmäkäsikirjoituksesta kiinnostunut taho voi halutessaan pyytää käsikirjoittajalta linkin kantaesitysversiosta tehtyyn lyhennettyyn videokoosteeseen näytelmään tutustumista varten.