Pätsi

Kieli: 
Suomi
Näytelmälajit: 
Draama
Julkaisuvuosi: 
2018
Sivumäärä: 
56
Kesto: 
Kokoillan näytelmä
Synopsis: 

Pätsinmäen tapahtumat heinäkuussa 1941 antoivat kehykset Kyläparin Myllyteatterin kesän 2014 kantaesitykselle. 

Jatkosodan alussa Etelä-Pohjanmaalta koottu 19. divisioona ryhmitettiin Kiteen seudulle. Divisioonaan kuuluvan 37. jalkaväkirykmentin 2. pataljoonan tehtävänä on vallata rajan takana oleva Kuivalaisen kukkula. Edessä oli vaarallinen operaatio, jolla oli surullinen loppu sisukkaasti taistelleiden suomalaisjoukkojen kannalta. Taistelussa kaatui 49 ja haavoittui 115 sotilasta.

Pätsi-näytelmä kertoo tapahtumista kerimällä vyyhden tähän päivään, kirjeisiin, joita löytyy ullakoilta, lipastojen kätköistä ja kellarikomeroiden nuhjaantuneista pahvilaatikoista. Sodan jättämät jäljet kulkevat sukupolvelta toiselle ja lankakerän purkautuessa paljastuvat myös vaietut salaisuudet, vuosia painaneet pakahdutetut tunteet.

Pätsi kertoo naisista, jotka joutuivat taipumaan moneksi, tekemään raskasta työtä ja kantamaan vastuun miesväen ollessa poissa.

Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa, sanoo sananlasku. Lankakerä muuttuu villasukaksi sotamiehen jalkaan. Sotamiehen on toteltava käskyä ja rakastettu on hyvästeltävä.

Pätsi on syvästi inhimillinen kuvaus ihmisen halusta puolustaa vapauttaan. Vaikka se kertoo hulluudesta, kunnianhimosta ja vääryydestä, on se samalla myös kertomus hyvyydestä, sankaruudesta, ilosta ja rakkaudesta.

Käyttäjäroolit: 
Miehiä: 12
Naisia: 13
Yhteensä: 25
Muut roolit: 

suomenhevonen

Soveltuvuus kesäteattereille: 
Kyllä
Kantaesitetty ammattiteatterissa: 
Ei
Kantaesitetty harrastajateatterissa: 
Kyllä
Päivämäärä: 
09/07/2014
Paikka: 
Kyläparin myllyteatteri, Kitee
Esitysoikeudet: 
Harrastajateatterit
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
Oppilaitokset
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
Ammattiteatterit
Agency North Oy