Laulava hoitaja

Language: 
Finnish
Genre: 
Drama, Musical
Year of publication: 
2019
Pages: 
55
Length: 
Full length
Synopsis: 

Musiikkinäytelmä Laulava hoitaja kertoo aikamme kuumasta perunasta vanhushuollosta yksittäisen lähihoitajan, Marin, kautta. Näytelmä sijoittuu jo vaikeasti dementoituneiden asukkaiden tehostetun palveluasumisen yksikköön.

Laulavassa hoitajassa on musiikkina menneiden vuosikymmenten poppia muun muassa Beatlesilta, Elton Johnilta ja Moody Bluesilta (kappalelista käsikirjoituksen yhteydessä), tekijänoikeudellisia lauluja on seitsemän. ”Laulut ovat osa esitystä, eivät päälle liimattu viihdyke vaan tunteen vahvike”, kuten sanomalehti Keskisuomalaisen kriitikko Jorma Pollari toteaa.

Laulavan hoitajan kantaesitys oli tammikuussa 2019 Jämsässä. Näytelmä sai hienoa palautetta niin yleisön kun kriitikkojenkin taholta: 

"Parhaimmillaan taide koskettaa meitä syvältä, liikuttaa ja laittaa ajatukset liikkeelle. Sitä parhautta tarjoaa  musiikkinäytelmä Laulava hoitaja . . . Laulavalle hoitajalle löytyisi varmasti tilausta myös isommiltakin areenoilta.” (Tommi Tapiainen Jämsän Seutu)

”Vaikuttavassa ja ihmisyyttä perään kuuluttavassa esityksessä kurkataan myös esimiesten ja omaisten arkeen, eivätkä hoidettavienkaan elämänkohtalot riipaisematta näyttämöllä vilistä. Vakavasta aiheestaan huolimatta esitys ei painosta vaan tulee lähelle myös herkin säikein.” (Jorma Pollari Keskisuomalainen)

Roles: 
Number of male actors: 6
Number of female actresses: 6
All role: 12
Other roles: 

Roolitettavissa myös 5M + 7N

Adapted to summer theatre: 
Yes
Premiere in professional theatre: 
No
Premiere in amateur theatre : 
Yes
Pleace: 
J+J Teatteri, Jämsä 2019