Sinikka Nopola

Born: 
26.11.1953
Place of birth: 
Helsinki

Sinikka Nopola on suomalainen kirjailija, pakinoitsija ja kolumnisti. Kirjailijana hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjoista, mutta Nopola kirjoittaa yhtä lailla aikuisille. Nopolan tuotanto sisältää ainakin lastenromaaneja, lyhytproosaa, näytelmiä, musikaaleja, kuunnelmia, tv-draamaa ja käsikirjoituksia.

Nopola on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti, joksi valmistui Tampereen yliopistosta. Nopola vietti myös lapsuus- ja nuoruusvuotensa Tampereella, vaikka onkin syntynyt Helsingissä. Vapaa kirjailija Nopola on ollut vuodesta 1985 lähtien. Tätä ennen hän työskenteli Helsingin Sanomien toimittajana vuosina 1979–1985.

Nopolan esikoisteos on novellikokoelma Teepussit vuodelta 1989. Kaikkiaan hän on kirjoittanut viitisenkymmentä kirjaa. Niistä suurin osa on lapsille suunnattuja, ja kirjoitettu yhdessä siskon Tiina Nopolan kanssa. Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamia ovat mm. rakastetut lastenkirjasarjat Heinähattu ja Vilttitossu (1989–2006) ja Risto Räppääjä (1997–2011). Sinikka ja Tiina Nopola ovat kirjoittaneet yhdessä myös useita lastennäytelmiä satukirjahahmojensa ympärille. Lisäksi Sinikka Nopola on tehnyt myös aikuisille suunnattuja näytelmiä, mm. yhdessä Pirjo Toikan kanssa. Myös television komediasarjat Hellapoliisit (1989), Heikompi astia (1994) ja Rakkauden jano (1995) ovat Nopolan yhdessä Toikan ja Heidi Könkään kanssa kirjoittamia.

Sinikka Nopolalle on myönnetty useita kirjallisuusalan palkintoja. Hän on saanut mm. Nuoren Voiman kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999 ja Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinnon vuonna 2004. Kirjailijakaksikolle Sinikka ja Tiina Nopola puolestaan on myönnetty mm. Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto (1994) ja IBBY Finlandin Anni Swan -mitalli (2003).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Kieslowski's Neck author 2000 Drama, Radio play English
Kieslowskin niska author 1997 Drama Finnish