Päivi Alasalmi

Born: 
1966

(Kuva: Gummerus / Lauri Mannermaa)

Päivi Alasalmi on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut draamaa niin teatterille, televisioon kuin radioonkin. Lisäksi hän on julkaissut parikymmentä teosta: pääosin romaaneja, mutta myös novellikokoelmia, tietokirjoja ja satukirjoja.

Esikoisnäytelmä Rakas pappimme sai kantaesityksen Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 1998, ja on sen jälkeen esitetty lukuisissa harrastajateattereissa kautta maan. Jännityskomediassa kukkii musta huumori, ja liian monen rakastamalle karismaattiselle papille löytyy monta mahdollista murhaajaa.

Maria Syvälän kanssa yhdessä kirjotettu Vessamysteeri (2015) on hervoton farssi maahanmuutosta ja yksilön oikeusturvasta. Vessaan vangiksi jääneen miehen katoamista ryntää setvimään koko kerrostalo yhdessä poliisivoimien kanssa.

Alasalmen henkilöt ovat värikkäitä ja suorasukaisia, himojensa vietävissä olevia tavallisia tallaajia, joilla kuten kaikilla on synkkiä salaisuuksia. Piilotettuja totuuksia ongitaan esille koko kylän voimalla, ja lopussa seisoo aina yllätys. Alasalmi ei kumarra kuvia, vaan antaa äänen maan hiljaisille, ja se ääni voi möläyttää mitä tahansa. Hilpeän viisto huumori ryydittää vakavia aiheita.

Palkintoja, ehdokkuuksia ja kunniamainintoja:

Draamasta:
Suomen Harrastajateatteriliiton kunniamaininta 1999. Myöntämisperusteina mainittiin näytelmän Rakas pappimme hyvä dialogi ja jännittävä tarina.

Kaunokirjallisuudesta:
Kaarlen palkinto vuosina 2001 ja 2010
Tampereen kaupungin palkinto vuosina 1992, 1996, 2009 ja 2013 julkaistusta kirjallisuudesta
Finlandia-palkintoehdokkuus 1996
Koskenkorva-palkintoehdokkuus 1995
Nuori Aleksis-palkintoehdokkuus 2009

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Me ja ne author 2016 Drama, Play for youth Finnish
Rakas pappimme author 1998 Comedy Finnish
Vessamysteeri author 2015 Comedy Finnish