Oscar Wilde

Born: 
16.10.1854
Place of birth: 
Dublin
Died: 
30.11.1900

Oscar Wilde oli irlantilainen kirjailija ja taideteoreetikko. Avoimesti homoseksuaali Wilde arvosteli koko elämänsä ajan viktoriaanisen ajan ahdasmielistä Englantia ja joutui lopulta sen tuomitsemaksi.

Wilde syntyi Dublinissa kolmilapsisen perheen keskimmäisenä. Wilden isä oli lääkäri ja äiti runoilija. Wilde menestyi koulussa ja yliopistossa hyvin. Hän opiskeli stipendin turvin Oxfordin yliopistossa ja valmistui vuosikurssinsa parhaana. Wilde työskenteli kirjallisuuskriitikkona ja esseistinä Lontoossa. Hän teki myös luennointimatkan Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1895 naimissa oleva ja kahden lapsen isä Wilde tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Syynä oli homoseksuaalinen suhde lordi Alfred Douglasiin. Syytteen nostajana oli Douglasin isä lordi Queensberry. Tästä alkoi Wilden alamäki. Hän menetti perheensä ja muutti vankilasta vapauduttuaan Pariisiin, jossa eli peitenimen turvin unohdettuna ja hyljeksittynä elämänsä loppuun.

Wilden kirjallisuus on kuitenkin jäänyt elämään. Häntä pidetään yhtenä viktoriaanisen Englannin merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Wilden näytelmiä kuten Salome (1893), Vähäpätöinen nainen (1893) ja Ihanneaviomies (1895), on meillä Suomessakin esitetty tasaisesti. Kaikkiaan kahdeksan näytelmänsä lisäksi Wilde kirjoitti myös runoteoksia ja romaaneja. Hänen tunnetuin yksittäinen teoksensa on romaani Dorian Gayn muotokuva vuodelta 1981. Suomessa teoksen on dramatisoinut sekä Torsti Lehtinen (1989) että Seppo Parkkinen (2000). Parkkinen on lisäksi dramatisoinut Wilden lastenkirjan Onnellinen prinssi (2003).

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Teokset

Title Kirjailijan rooli Publication Lajit Kieli Alkuperäinen kieli
Dorian Gray author 1989 Drama Finnish
Dorian Grayn muotokuva author 2000 Drama, Monologue Finnish
Onnellinen prinssi author 2003 Play for youth Finnish