Pipsa Longan Den andra naturen on Lea-voittaja

Lea-palkinnon saajaksi on valittu Pipsa Lonka näytelmällään Toinen luonto – Den andra naturen. Näytelmä on kantaesitetty ruotsiksi. Ruotsinkielisen käännöksen on tehnyt Sofia Aminoff. Palkinto jaettiin lauantaina 26.10.2019 Kotimaisen näytelmän festivaalin yhteydessä.
 
“Pipsa Longan Den andra naturen on rohkea ja mestarillinen näytelmä tärkeimmästä mahdollisesta aiheesta. Lyhyet, tutussa todellisuudessamme ohimenevät tuokiot on kirjoitettu niin, että meidän on nyt katsottava niitä, kunnes alamme nähdä. Julmuuden, väkivallan arkisuuden ja huomaamattomuuden, itsemme, valintamme, väistämämme vastuun. Den andra naturen vangitsee meidät katsomaan itseämme ja maailmaa – millaiseksi me olemme sen tehneet” kuvaa valinnan voittajasta tehnyt ohjaaja–dramaturgi Aila Lavaste
 
Lonka on voittanut Lea-palkinnon aiemmin vuonna 2013 näytelmällään Lauluja harmaan meren laidalta.  

Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry palkitsee vuosittain parhaan kantaesitetyn näytelmätekstin. Palkinnon arvo on 5 000 €. Palkinto rahoitetaan Kopiosto-korvauksilla. 
 
Tekijöiden esittelyt ja lisätiedot: 
 
Pipsa Lonka (s. 1977) on suomalainen näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007. Longan tuotanto sisältää näytelmiä sekä aikuisille että nuorille. Hänen näytelmänsä käsittelevät usein ihmisen suhdetta fyysiseen tai mentaaliseen ympäristöön ja luontoon, ja luovat pikemmin maisemia ja tiloja kuin tarinan. 
 
Sofia Aminoff (s. 1982) on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja kääntäjä, joka on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2009 ja teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010. 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä perustama järjestö, joka on toiminut vuodesta 1921. Yhdistyksessä on noin 500 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita. 

Suomi